Når det kommer til logistikk er det viktigste å ha et fysisk nettverk som gir kundene RETT ledetid. Kortere ledetid koster mer og spørsmålet er om kundene er villige til å betale ekstrakostnaden for kortere ledetid?
Vi jobber ut fra en prosess som vi vet fungerer fra tidligere prosjekter vi har gjennomført for store nasjonale kunder, men også mindre lokale aktører.
Den første delen vil være en markedskartlegging og analyse av infrastruktur. I hvilke områder ser man mulighet for at man kan opprette et lager eller utsalg og dette må samstemme med det man har som mål for omsetning per lokasjon. Dersom et område ikke når de krav man setter for minimum inntjening må man takke nei til område selv om man ser muligheter (så fremt at det ikke er et strategisk mål)
Spørsmål som man må spørre seg selv er følgende:
-Hvor er kundene?
-Hvilke volum?
-Og hvilke produkter tenker man at man trenger kort ledetid i gitt marked.
Dette må spesifiseres ned til antall varelinjer, hvor mange plukk vil det være og hvor mange paller må man lagre på hver ønsket lokasjon.
Da vil man ha en forståelse for kapitalbehov og størrelse på hver lokasjon man trenger.
Når man har gjennomført disse analysene vil man få den første beslutningen: Skal man ha lager selv eller skal man hente det inn som en tjeneste:
- Dersom man tar det selv må man anskaffe seg lager og ansette personell.
- Den andre måten er å kjøpe det som tjeneste. Å kjøpe logistikk som tjeneste er klart den veien som er minst risiko. Man finner en logistikkaktør som kan ta på seg noe service i tillegg til lagervirksomhet. En viktig faktor dersom man ønsker å kjøpe logistikk som en tjeneste er å sette opp en god definisjon for hva man ønsker gjort og krav til tjenestene.
Når man har satt opp hvilke steder man ønsker å satse på og hvem man skal bruke må man ofte se på ERP og IT systemer. Dersom man går fra et lager til flere vil man måtte gjøre beslutninger på hvordan man gjør innkjøp, Om man skal kjøre direkte leveranse til lager fra leverandør (og hvilke varer dette gjelder). Hvilke lagre skal ha hvilke varer?
Når man har dette på plass har man et godt grunnlag til å oppdatere ERP og se på hvordan man kan optimalisere sin kalkyle. Burde man selge ting som prosjekt? Kan man sette opp serviceavtaler eller er dekningsbidraget på produktene godt nok
Videre kan man også da analysere om man burde knytte kostnad for teknisk bistand opp mot salget eller om dette burde bli stykket opp. Vi jobber ofte etter Pareto prinsippet: 20% av kundene tar 80% av tiden.
Et nytt spørsmål som er naturlig å stille seg når man har satt opp IT system for flere lager er om man skal ha E-handel.
- Ønsker man en nettbutikk?
- En bestillingsportal?
- En lukket portal internt?
Slik vi ser det er ofte bedrifter som går bra, men har begrenset med kapasitet de vi kan hjelpe mest. Vi kan komme inn og gjennomføre mange av de prosesser som må gjøres.
Vi adresserer både hvilke muligheter som finnes for vekst, og så hjelper vi med å vise hvordan man klarer dette.
Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat.
I Gagn er vi stolte av å ha med oss Gry som en sentral del av teamet bak vårt lederutviklingsprogram, På tvers. Hun bringer med seg en unik kombinasjon av erfaring og engasjement, som bidrar til å skape varig verdi for deltakerne.
I en digital hverdag hvor teknologi spiller en stadig viktigere rolle i forretningsutvikling, er det avgjørende å velge løsninger som kan understøtte både vekst og effektivitet. Da en av Solwrs kunder sto på startstreken for å implementere Trace-løsningen, hadde de behov for en ekstern prosjektleder som kunne bidra til endringen i tett samarbeid med Solwrs kunde. De kontaktet Gagn, som kunne tilby prosjektleder med kompetanse på endringsledelse.
Håvard Fanum er en del av vårt På tvers-team. Vi tok en prat om hva som gjorde at han tok initiativ til På tvers-programmet og hva som motiverer han til å være med på mellomlederes utviklingsreise
Nå som året nærmer seg slutten, ønsker vi å ta et øyeblikk til å reflektere over året som har gått og takke dere for tilliten og samarbeidet i 2024. For oss i Gagn har dette året vært fylt med spennende prosjekter, nye forretningsmuligheter og medarbeidere. Og ikke minst kunder og gode relasjoner.
Jeg tok meg en prat med Nina Fuglebakk, som er fagansvarlig i vårt På tvers-program for mellomledere. Hvorfor synes hun det er fint å drive med lederutvikling, og hva mener hun gjør På tvers unikt?
Ålesundselskapet Invig AS og hoveddelen av virksomheten i Stavangerbaserte RFID Solutions AS har inngått en strategisk fusjon for å skape et av Norges ledende teknologiselskaper innen digital sporing
I en stadig mer digitalisert verden er det essensielt for enhver bedrift å ha effektive systemer på plass som støtter deres forretningsprosesser. For ACEL har behovet for et nytt ERP-system (Enterprise Resource Planning) blitt tydelig. Ansgar, Mariann og Harald har bistått ACEL i deres forprosjekt mot å velge det rette ERP-systemet, fra kartlegging av dagens prosesser til innstilling av det endelige systemvalget.
I en tid der miljøansvar stadig vokser i betydning, står norske bedrifter overfor den komplekse oppgaven med å møte kravene i Miljøfyrtårn-ordningen. Fundamentering AS, en aktør i bygg- og anleggsbransjen, opplevde nettopp dette behovet ved sin resertifisering. For å navigere i de tøffe kravene vendte de seg til Gagn.
Vi har bistått Laader Berg AS i et forprosjekt med målsetting å effektivisere og rasjonalisere hele organisasjonen og driften for å øke deres konkurranseevne globalt.
Gagn har vært leverandør av IT konsulenter, prosjektledere og rådgivere til Kongsberg Maritime i en årrekke og det er etablert en god relasjon mellom selskapene.
I Gagn har vi solid kompetanse innen Engineering og lang erfaring med implementering av Product Lifecycle Management (PLM) systemer.
Gagn har gjennomført et ERP forprosjektet for PartnerPlast. Som en nysgjerrig og åpen organisasjon, var PartnerPlast på utkikk etter hjelp til å velge den «rette» ERP-plattformen for å imøtekomme nåværende og fremtidige behov. Vår seniorrådgiver, Per Kristian Rekdal, ble engasjert for å lede PartnerPlast gjennom analysen og evalueringen for å utarbeide en anbefaling om hvilken partner og ERP-system som kunne passe best for dem.
Teamet i Devold of Norway har hovedkontor i Langevågen, på Devoldfabrikken og et salgskontor i Oslo. De har også salgsselskap i Tyskland og egen produksjon i Litauen. Ull-produktene fra Devold har du sikkert hørt om før. Vi er mange som sverger til disse kvalitetsproduktene!
Et verdifullt samarbeid for å styrke forståelsen av fiskemigrasjon og bærekraftig fangst
Vi er stolte av å få bidra som mentor i United Cities Internship Program i Kristiansund.
Sammen med Digitread Connect AS, Arctic Seaweed AS og Norwegian Seaweed Association har vi gjennom Invig AS og Keeptrack AS fått støtte fra Innovasjon Norge til å utvikle et prosesskontrollsystem for å sikre full digital sporbarhet for Tang- og tare industrien.
Våren 2022 startet Gagn Consulting forberedelser til Miljøfyrtårnsertifisering. Vi har snakket med daglig leder, Harald Lamborg, som forteller litt om hvorfor Gagn har valgt å bli Miljøfyrtårn sertifisert og om selve sertifiseringsprosessen.
Sammen med Digicat har vi videreutviklet vår IoT utprøvingslab hvor man kan ta på, føle og prøve sensorikk og IoT.
Geir S. Vik har tatt med seg all sin kompetanse og har sammen med Gagn AS og eksterne bidragsytere utviklet et mellomleder program. Les intervjuet med han om hvorfor han ønsker å sette mellomlederen i fokus.
Rekna og Flytsona har over tid hatt en god dialog og et aktivt partnerskap med kompetansedeling mellom selskapene.
Sammen med GCE Blue Maritime har vi i Gagn gjennom vårt datterselskap Invig AS, etablert et helt nytt tilbud til bedrifter som vil komme raskt og billig i gang med industriell bruk av IoT.
Gagn bistår Artec Aqua AS med utvikling og realisering av omfattende digitaliseringsstrategi
Wonderland har produsert senger på Åndalsnes siden 1969 og er en av Skandinavias ledende merkevarer innen senger og madrasser. Wonderland fokuserer på å forstå menneskets behov for søvn og hva kroppen trenger for å kunne restituere godt.
NCE iKuben er et nasjonalt kompetansesenter for innovasjon og omstilling, med særlig fokus på digitalisering, bærekraft og forretningsmodeller. Klyngen er tverr-industriell og bedrifter innen produksjon, teknologi, akademia, FoU og offentlig sektor deltar. iKuben har etablert arbeidsgrupper og fagforum for sine deltagerbedrifter.
Her er noen gode råd og anbefalinger som vil være nyttige å ta med seg når man vurderer å starte en ERP reise
Spilka ble etablert i 1933 og er i dag blant verdens ledende leverandør av komplette systemløsninger for produksjon av utadslående vinduer. Spilka tilbyr en omfattende portefølje av markedsrelevante systemløsninger til produsenter av vinduer og dører globalt.
Documaster leverer NOARK5-baserte arkivløsninger og bistår kunder med arkivfaglig rådgivning, arkivering og journalføring samt migrering og avhending av historiske fagsystemer. I tillegg gjøres store mengder med digitalisering av historiske arkiv samt integrasjoner til ulike fagsystemer.
Hufa Luefabrikk AS har fått hjelp av Gagn til å utvikle et ledelsessystem for kvalitet og har fått dette sertifisert etter ISO9001:2015 standarden.
Hvor satte du den fra deg? Hvem brukte den sist? På store arbeidsplasser kan det fort bli mye bortkastet tid på leting. Men, tenk om du kan følge med på et kart hvor tingen er akkurat nå og i hvilken etasje og område eller geografisk plass?
Norwegian Rooms® har engasjert Gagn v/Gry Helene Stavseng til å være prosjektleder i gjennomføringen av en spisset mobilisering på to definerte samarbeidsområder høsten 2020.
Microsoft tilbyr nå Teams gratis i disse hjemmekontor-tider.
Navnebyttet henger sammen med at selskapet relanseres med ny profil og satser mot å bli en ledende leverandør av moderne regnskapstjenester i regionen.
I Gagn er vi like opptatt av industriell-IoT som forbruker-IoT. Noen av de største aktørene i verden har allerede "gått smart" og kjemper for å lansere det mest innovative produktet eller systemet. Så hvorfor blir penger som de bruker på sensorer og tilkoblet teknologi sett som en investering?
GDPR er de nye reglene for personvern i EU. Reglene er i all hovedsak opprettet for å hindre misbruk av sensitive personopplysninger og utdypende personopplysninger.
De nye reglene for personopplysningsloven og GDPR som trådte i kraft sommeren 2018 handler i stor grad om gode holdninger og rutiner for hvordan man behandler sine ansatte og kunders personopplysninger.
Nå har Telenor åpnet 4G-nettet for tingenes internett. IoT på 4G gjør det mulig for «ting» å kommunisere via Telenors eksisterende 4G-nett.
Når The Economist sier: «verdens mest verdifulle ressurs er ikke lenger olje, det er data», er det alvor for oljelandet Norge.
Med flere år som rådgivere i organisasjoner med produksjon og tjenester opplever vi at flere ser behov for å effektivisere sin verdikjede. Den enkelte bedrift sin verdikjede har stor variasjon i både antall og type prosesser, men problemstillingene har store likheter, på tvers av bransjer.
Bekymringen for trusselen fra cyberkriminalitet øker stadig, og vi ser at et stort antall virksomheter har vært utsatt for cyberhendelser i løpet av det siste året.
Gagn, ÅKP og NTNU arrangerer Hackathon i Ålesund den 21.03 og temaet er innendørs sanntidslokalisering.
Outsourcing til lavkostland er et svært relevant tema innen IT, både for tradisjonelle drifts- og supporttjenester, men i større og større grad også innen utvikling og kodeproduksjon. Gjennom 12 år med prosjektledelse innen IT har Gagn Consulting mye erfaring innen dette temaet, og det er betimelig å komme med noen tips og innspill til våre kunder og interessenter, som kanskje vurderer dette i en eller flere sammenhenger.
I både gode og dårlige tider kan det være hensiktsmessig for en virksomhet å ta en skikkelig gjennomgang av sin økonomiske status. Dette er noe vi anbefaler ethvert styre eller daglig leder å gjennomføre minst en gang i året slik at man kan ligge i forkant av de endringer som kan være nødvendig for å gi bedriften bedre soliditet.
iKuben fekk måndag 16. oktober status som Norwegian Centre for Expertise (NCE). Som ei av medlemsbedriftene stiller vi i Gagn oss med glede i den lange køa av gratulantar.
Se hva norske bedrifter har utviklet gjennom anvendelse av IoT-teknologi.
Tingenes internett (IoT) er utvilsomt fremtiden for norske bedrifter, men hvilket tilkoblingsteknologi skal man velge for sine produkter?
IoT-baserte Sensorer sørger for korrekt tømming og fulle lass.
Vi har samlet noen prosjekter som nettopp har anvendt seg av IoT teknologi, slik at du får en enklere forståelse på hva IoT innebærer og hvordan det fungerer i praksis.
Her kan du lese hva Nett.no skrev om Gagn sin IoT satsing.
Med nye trender som IoT, robotteknologi og økt automatisering i industrisektoren, utvikles programvaren kontinuerlig for å holde tempoet.