HjemTjenesterKonsulenteneBloggKontaktBli en av oss

IT-outsourcing til lavkostland

Publisert: 
23
October
2017
 
Av: Eirik S. Nilssen

Outsourcing til lavkostland er et svært relevant tema innen IT, både for tradisjonelle drifts- og supporttjenester, men i større og større grad også innen utvikling og kodeproduksjon. Gjennom 12 år med prosjektledelse innen IT har Gagn Consulting mye erfaring innen dette temaet, og det er betimelig å komme med noen tips og innspill til våre kunder og interessenter, som kanskje vurderer dette i en eller flere sammenhenger.

Først og fremst må man være klar over at det totale kostnadsbildet ved outsourcing er langt mer komplekst enn å sammenligne timepriser. Det er riktig at man kan klare å presse timeprisene knyttet til utvikling ned til en fjerdedel av hva man må betale i Norge, men det stiller også langt høyere krav tilden norske oppdragsgiveren:

 • Kravspesifikasjoner og løsningsbeskrivelser må være ekstremt detaljerte. Dette er en helt annen kultur, hvor man sjeldent stiller kritiske spørsmål eller utfordrer oppdragsgiver og autoriteter, sammenlignet med et typisk «vestlig» arbeidsmiljø. Er det ikke beskrevet i detalj, kan man ofte ikke forvente at det blir adressert.

 • Kulturforståelse. For å fortsette litt på temaet fra forrige punkt, er det å forstå parten i India (eller andre sammenlignbare land) essensielt for å klare å følge opp en leveranse eller prosjekt.

 

 • Svært ofte fremstår kommunikasjonen som veldig positiv, uten at den reelle situasjonen gjenspeiler dette. Om man ikke jobber mot en dedikert prosjektleder eller technical lead, som både er «senior» i miljøet samt er vant til å jobbe med vestlige oppdragsgivere, er erfaringene våre at problemer underkommuniseres for ikke å miste ansikt. I tillegg er det en sterk autoritetsrespekt, så selv om dine forslag kan være mindre ideelle fra deres tekniske ståsted, aksepteres de ofte uten diskusjon. På direkte spørsmål om «ting går bra», vil man risikere å få et «ja» selv om status i beste fall er gult.

 

 • Ressursbehov og kostnader. Det er viktig at oppdragsgiver er klar over at man må sette av mer ressurser intern enn hva man normalt ville gjort på et oppdrag utført innen landegrensene. Det vil gå med mer tid på oppfølging, prosjektledelse, kvalitetskontroll, testing og dessverre ser vi også ofte at en del arbeid typisk må gjøres på nytt grunnet nevnte utfordringer. Direktekostnaden på det siste punktet trenger ikke nødvendigvis å være SÅ voldsom grunnet de lave timeprisene, men går ofte ut over prosjektplaner og milepæler. Det er også verdt å være klar over at der man hos oss normalt sett betaler for utført arbeid pr. time, er det langt mer normalt i en outsourcing-situasjon å måtte betale pr. ressurs pr. dag – ergo vil en del av besparelsen på direkte timepris bli spist opp.

 

Eksempel fra andre bransjer

Et godt eksempel på et dramatisk sprikende kostnadsbilde er rapporten som er omtalt i Teknisk Ukeblad vedrørende plattformer som bygges i Asia for norsk oljebransje. Produktene det gjelder er ikke sammenlignbare, men utfordringene er i høyestegrad de samme:

https://www.tu.no/artikler/fersk-rapport-asia-prosjektene-pa-norsk-sokkel-har-kostet-samfunnet-70-milliarder-kroner-i-merkostnader/409632

Konklusjonen fra 11 plattform-prosjekter er at de norske verftene leverte billigere totaltprosjekter, selv om kontraktsprisen i utgangspunktet var langt lavere i Asia.

 

Så hva bør man gjøre?

Dette varierer selvsagt case-by-case, men her er i alle fall noen generelle råd som kan hjelpe på veien:

 • Først og fremst må man være bevisst på HVA man outsourcer. Husk at det er stor verdi i å sitte på detaljkunnskap om egne tjenester og kjerneprodukter. Deler av løsninger som er mer generiske og kan karakteriseres som «kodeproduksjon» er typisk gode kandidater.

 • Bruk tid på å finne en god partner, og sørg for å få CV’er for hele teamet. Det er ikke uvanlig praksis at det benyttes en senior som fremstår som kontakten mot oppdragsgiver, for så å bruke juniorer til mesteparten av produksjonen – noe som gir bedriften deres en betydelig avanse på timene.

 • Godt grunnarbeid. Sørg for at grunnarbeidet som gjøres av bedriften din, altså kravspesifikasjoner, løsningsbeskrivelser og lignende, er svært grundige og så vanntette som mulig.

 • Invester en del tid ved oppstart til å bli kjent med prosjektgruppen  gjennom videokonferanser, og slik at alle i teamet føler eierskap og ansvar. Dette vil bidra til at de ikke er redde for å si ifra om noe oppleves som utfordrende eller direkte feil.

 • Innfør en metode som gjør at løsningen blir testet og verifisert løpende i mindre leveranser. Dette vil nødvendigvis kreve mer av bedriften din underveis, men samtidig sørge til at man unngår store overraskelser  når det nærmer seg kritiske leveranser.

 • Bruk tid på å kvalitetssikre avtaleverk, slik at du som oppdragsgiver     kan holde tilbake deler av betaling til leveransene er aksepterte.

 • Bedriften din bør ha et forhold til  en del tekniske sider av samarbeidet, som krav til sikkerhet hos teamet  som jobber for dere, hvordan infrastrukturen er, hvilke tilganger de skal ha / trenger, og hvilke data som må eksponeres.

 

Så, lønner outsourcing seg?

Outsourcing kan absolutt lønne seg, under gitte forutsetninger. Det krever at du som oppdragsgiver vet hva du går til. Det krever at arbeidet har en viss størrelse for at man skal tjene inn det ekstra arbeidet man må investere internt på de lavere timeprisene. Og ikke minst krever det at man er bevisst på de kulturelleutfordringene man møter i det daglige.

Har du behov for råd eller hjelp?

Har du noen spørsmål knyttet til temaet, eller ønsker en prat med oss rundt prosjektledelse eller lignende? Ikke nøl med å ta kontakt!

Spørsmål om denne artikkelen? Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat om hva vi kan hjelpe deg med.

Eirik S. Nilssen
Seniorrådgiver
+47 996 28 333eirik@gagn.no

Flere artikler fra bloggen

16
March
2020
MS Teams Introduksjon

Microsoft tilbyr nå Teams gratis i disse hjemmekontor-tider.

1
December
2019
Industriell-IoT og Forbruker-IoT - Mulighetene er mange!

I Gagn er vi like opptatt av industriell-IoT som forbruker-IoT. Noen av de største aktørene i verden har allerede "gått smart" og kjemper for å lansere det mest innovative produktet eller systemet. Så hvorfor blir penger som de bruker på sensorer og tilkoblet teknologi sett som en investering?

1
October
2019
Prosjektledelse - Robotisering av Produktlinje

Basert på en tydelig erkjennelse fra kunden om at det teknologiske nivået måtte moderniseres ble Gagn engasjert for å bistå som prosjektleder. Total prosjektperiode har vært 2 år der det har gått gjennom fasene forstudie, forprosjekt og hovedprosjekt. Forprosjektfasen var den mest omfattende der valg av leverandører og detaljprosjektering ble utført.

21
May
2019
GDPR kort fortalt

GDPR er de nye reglene for personvern i EU. Reglene er i all hovedsak opprettet for å hindre misbruk av sensitive personopplysninger og utdypende personopplysninger.

2
May
2019
Logistikkstrategi

Når det kommer til logistikk er det viktigste å ha et fysisk nettverk som gir kundene RETT ledetid. Kortere ledetid koster mer og spørsmålet er om kundene er villige til å betale ekstrakostnaden for kortere ledetid?

29
April
2019
IoT - Vår prosessmetodikk

Tingenes internett kan skape nye muligheter for din bedrift. Les om vår IoT metodikk som hjelper deg med å kartlegge behov, utvikle og implementere løsning og sette i drift.

25
February
2019
Gagn – Din partner i optimalisering av verdikjede

Med flere år som rådgivere i organisasjoner med produksjon og tjenester opplever vi at flere ser behov for å effektivisere sin verdikjede. Den enkelte bedrift sin verdikjede har stor variasjon i både antall og type prosesser, men problemstillingene har store likheter, på tvers av bransjer.

25
January
2019
Cyber- og informasjonssikkerhet i Møre og Romsdal

Bekymringen for trusselen fra cyberkriminalitet øker stadig, og vi ser at et stort antall virksomheter har vært utsatt for cyberhendelser i løpet av det siste året.

23
January
2019
Vil bedriften din lære mer om innendørs sanntidslokalisering?

Gagn, ÅKP og NTNU arrangerer Hackathon i Ålesund den 21.03 og temaet er innendørs sanntidslokalisering.

12
February
2018
Øk fokuset på cybersikkerhet!

Korleis bidreg du for å redusere skade, knytt til cybertruslane vi møter?

19
October
2017
Hvorfor bør din bedrift ha en økonomisk helsesjekk?

I både gode og dårlige tider kan det være hensiktsmessig for en virksomhet å ta en skikkelig gjennomgang av sin økonomiske status. Dette er noe vi anbefaler ethvert styre eller daglig leder å gjennomføre minst en gang i året slik at man kan ligge i forkant av de endringer som kan være nødvendig for å gi bedriften bedre soliditet.

17
October
2017
iKuben tildelt NCE-status

iKuben fekk måndag 16. oktober status som Norwegian Centre for Expertise (NCE). Som ei av medlemsbedriftene stiller vi i Gagn oss med glede i den lange køa av gratulantar.

29
September
2017
Norsk IoT innovasjon

Se hva norske bedrifter har utviklet gjennom anvendelse av IoT-teknologi.

9
August
2017
Hvilken IoT tilkoblingsteknologi skal vi bruke?

Tingenes internett (IoT) er utvilsomt fremtiden for norske bedrifter, men hvilket tilkoblingsteknologi skal man velge for sine produkter?

1
August
2017
IoT-søppelbeholdere er smart(by) i praksis!

IoT-baserte Sensorer sørger for korrekt tømming og fulle lass.

12
June
2017
Her kan du se IoT i praksis!

Vi har samlet noen prosjekter som nettopp har anvendt seg av IoT teknologi, slik at du får en enklere forståelse på hva IoT innebærer og hvordan det fungerer i praksis.

10
June
2017
Gagn med omtale på Nett.no

Her kan du lese hva Nett.no skrev om Gagn sin IoT satsing.

30
January
2017
Hvordan påvirker «IoT» bedriftens ERP-løsning?

Med nye trender som IoT, robotteknologi og økt automatisering i industrisektoren, utvikles programvaren kontinuerlig for å holde tempoet.

Ny dekning for Tingenes Internett

Nå har Telenor åpnet 4G-nettet for tingenes internett. IoT på 4G gjør det mulig for «ting» å kommunisere via Telenors eksisterende 4G-nett.

Forbedre kundereisen med IoT

Når The Economist sier: «verdens mest verdifulle ressurs er ikke lenger olje, det er data», er det alvor for oljelandet Norge.

Frokostseminar om GDPR 5. april kl 09:00

De nye reglene for personopplysningsloven og GDPR som trådte i kraft sommeren 2018 handler i stor grad om gode holdninger og rutiner for hvordan man behandler sine ansatte og kunders personopplysninger.

Gagn Accounting skifter navn til Rekna

Navnebyttet henger sammen med at selskapet relanseres med ny profil og satser mot å bli en ledende leverandør av moderne regnskapstjenester i regionen.